Замовити Зворотній дзвінок
+38 050 341 41 68 (БАГАТОКАНАЛЬНИЙ)
0

0.00 грн.

Замовити Зворотній дзвінок
+38 050 341 41 68 (БАГАТОКАНАЛЬНИЙ)

0

0.00 грн.

Антракноз гарбузових

Антракноз гарбузових
Антракноз гарбузових
Тип возбудителя:
Гриб
Опис
Уражуються кавун, огірок, рідше гарбуз. Проявляється як у відкритому, так і закритому грунті на всіх надземних органах молодих й дорослих рослин, особливо плодах. На листках з'являються округло-кутасті, розпливчасті, жовтуваті або буруваті плями, які підсихають і стають крихкими, внаслідок чого на листкових пластинках утворюються отвори. На стеблах плями довгасті, жовто-бурі або бурі, вдавлені. У їх місцях стебла часто надламуються, що призводить до загибелі рослин. На плодах плями різної величини; спочатку вони дрібні, буруваті, згодом починають швидко збільшуватися, поглиблюються й перетворюються у виразки. На поверхні останніх з'являються рожеві спорокупки, тому ураження ще дістало назву «медянка». З часом численні плями темнішають й розміщуються концентричними колами. Уражені молоді плоди деформуються. Збудником хвороби є незавершений гриб Colletotrichum orbiculare Arx. (C.lagenarium Ellis et Hoisted) порядку Melanconiales. Він утворює тонку багатоклітинну грибницю, яка розміщується в тканинах рослини, переважно в субепідермальних. У місцях уражень гриб закладає ложа конідіального спороношення, у яких між конідієносцями утворюються по 1-3 темно-оливкових, слабозагострених щетинки з 1-4 перетинками. Інколи щетинки відсутні. Конідієносці безбарвні, одноклітинні, 10-30 х 3-5 мкм, розміщуються щільним шаром. Конідії безбарвні, у масі рожеві, одноклітинні, циліндричні або яйцеподібні, прямі чи викривлені, розміром 10-40 х 3,5-8,0 мкм. За несприятливих умов грибниця, на якій формуються ложа спороношень, може перетворюватись у чорний склероцій. В рослину гриб проникає через продихи та дрібні пошкодження. Інкубаційний період антракнозу залежно від вологості і температури повітря триває 3-6 днів. Конідії гриба можуть проростати при температурі від 4 до 36°С (оптимум 24-25°С) і відносній вологості 60-100%. Прямі сонячні промені стримують розвиток хвороби, чим пояснюється посилення розвитку антракнозу у затінених місцях. Шкідливість хвороби полягає у зменшенні асиміляції листків і випаданні окремих рослин, зниженні врожаю та його якості. Інтенсивно антракноз розвивається на плодах кавуна, дині й огірка під час їх транспортування і зберігання.