Замовити Зворотній дзвінок
+38 050 341 41 68 (БАГАТОКАНАЛЬНИЙ)
0

0.00 грн.

Замовити Зворотній дзвінок
+38 050 341 41 68 (БАГАТОКАНАЛЬНИЙ)

0

0.00 грн.

Базальний бактеріоз пшениці

Базальний бактеріоз пшениці
Базальний бактеріоз пшениці
Тип возбудителя:
Бактерія
Опис
Розповсюджений в Україні. Уражуються листки, колос і зерно. Звичайно, на листках утворюються водянисті, а пізніше коричневі плями, колоскові лусочки буріють біля основи. При слабкому ураженні лусочки чорніють з внутрішнього боку. На зернині чорніє зародковий кінець. При сильному розвитку хвороби спостерігається карликовість стебел, суха гниль обгорткового листка, побуріння колеоптиля, почорніння лусочок колосків і зернин біля основи, а також почервоніння решти зернин. Таке зерно втрачає схожість. Збудником базального бактеріозу є бактерії Pseudomonas syringae pv.atrofaciens Young et al. (Pseudomonas atrofaciens Stevens). Вони розвиваються при температурі від 2 до 37°С (оптимум 25-27°С), але при 48-49°С гинуть протягом 10 хв. Стійкі до висихання, чутливі до сонячних променів і помірно стійкі до замерзання. Розвиток базального бактеріозу відмічається частіше у роки із зниженою температурою і підвищеною вологістю в літній період. Джерелом інфекції є уражені, але не згнилі рештки рослин і насіння. Шкідливість базального бактеріозу виявляється при значному його розвитку. Рослини передчасно втрачають частину листків, а зерно стає щуплим, знижується його схожість. При слабкому розвитку хвороби втрати врожаю незначні.