Замовити Зворотній дзвінок
+38 050 341 41 68 (БАГАТОКАНАЛЬНИЙ)
0

0.00 грн.

Замовити Зворотній дзвінок
+38 050 341 41 68 (БАГАТОКАНАЛЬНИЙ)

0

0.00 грн.

Чорний плямистий бактеріоз пшениці

Чорний плямистий бактеріоз пшениці
Чорний плямистий бактеріоз пшениці
Тип возбудителя:
Бактерія
Опис
Проявляється хвороба на листках, стеблах і зерні. На листках пшениці утворюються спочатку дрібні водянисті плями, які поступово збільшуються, а пізніше стають коричневими і навіть чорними; при ураженні стебла під вузлами з'являються коричневі або чорні смуги, стебло нижче колоса буріє. Основним проявом хвороби є почорніння верхньої частини колоскових лусочок, іноді у вигляді суцільної плями або штрихів. Часто чорніють й остюки. При значному розвитку хвороби весь колос стає бурим, тому часто цю хворобу називають чорним бактеріозом пшениці, або чорноплівчастістю. Зерно в ураженому колосі щупле, іноді на ньому з'являються жовті смуги, які складаються із засохлого бактеріального ексудату. У суху погоду в зародковій частині зерно набуває темно-сірого, а у вологу — темно-бурого кольору. Нерідко уражена частина зерна відмежована від здорової темним обідком. Зародок набуває опаленого вигляду і гине. Залежно від реакції сортів на розвиток патогена виявлено три типи прояву хвороби на колоссі: почорніння у озимої пшениці, побуріння у м'якої ярої і покоричневіння у твердої ярої. Збудником чорного плямистого бактеріозу є бактерії Xanthomonas campestris pv. translucens Young et al.. Розвиток бактерій відбувається при температурі 20-30°С, а при 50°С вони гинуть. Під час вегетації рослин бактеріоз поширюється крапельками дощу, комахами, іноді завдяки вітру (засохлими кусочками ураженої тканини). Інтенсивно розвивається хвороба у роки з підвищеною вологістю під час формування зерна. Джерелами інфекції є уражені неперегнилі рештки рослин і зерно. В процесі згнивання решток рослин гинуть і бактерії. При висіванні зараженого зерна частина сходів випадає, а частина росте, проте у них по судинній системі поширюються бактерії, які викликають дифузне ураження. Шкідливість чорного плямистого бактеріозу полягає у випаданні сходів, зменшенні асиміляційної поверхні листків, посиленні процесу дихання рослин, на що витрачається надмірна кількість пластичних речовин. Внаслідок цього у колосі утворюється менше зерна, і зменшується маса 1000 зернин, а отже, знижується валовий збір зерна, погіршується його якість. При значному ураженні пшениці збудником чорного плямистого бактеріозу урожай може знизитися на 60% і більше.